Hallintalaitteet hakusessa



Idean tähän postauksen aiheeseen sain tämän päiväisestä ratsastuksesta sekä myös aikaisemmistakin. On tullut kokeiltua vähän kaikenlaista hevosten kanssa, erilaisia kuolaimia, suitsia yms. Harvoilla ratsuhevosilla käytetään lappuja ratsastaessa, mutta Pipsalla ne on pakolliset tai muuten koko hevonen hajoaa atomeiksi, kun hän näkee jotain jossain. Nipsulla on myös omat pienet jutut, joita ilman ratsastuksesta ei tule oikein mitään. Vipillä ei mitään ihmeellisyyksiä tarvinnut hirveemmin tehdä. 

Aloitan tämän vaikka kuolaimista, joiden kanssa ollaan eniten jouduttu pelaamaan.



 Alussa hevosilla oli paksuhko nivelkuolain. Toimihan se Tötteröllä, joka ei liikkunut eteen eikä taakse päin sekä myös Pojulla. Vipillä ja Nipsulla ei löytynyt jarruja silloin eikä nytkään nivelkuolaimella, vaikka niillä ajetaan nivelkuolaimella. 


Vipillä vaihdettiin ajokuolaimeksi cresendo. Kokeilin sitä ratsastaessa ja toimihan se aluksi. Pysähtymistä ei voinut ajatellakaan cresendon kanssa. Nipsullakin tuli kokeiltua tätä, mutta se oli aivan liian kova kuolain sille. 




Ylemmässä kuvassa on siis nivelkuolain ja toisessa kuvassa on cresendo. Oltiin viime kesänä menossa pellolle ratsastamaan Nipsulla nivelkuolaimella. Siinä yksi ihminen sanoi sitten, että gag-kuolain saattaisi toimia näillä. Se sanoi sitä norsujarruksi eli norsunkin pitäisi pysähtyä sillä. 













Alettiin etsimään seuraavina päivinä gag-kuolaimia ja löydettiin hyvät. Tilattiin ne ja testailtiin niitä laitumella. Nipsu oli muistaakseni koekaniinina. Nipsu oli kuin toinen hevonen. Pysähtyminen ei tietenkään toiminut täydellisesti, mutta jarruja löytyi. Vipillä sama juttu, jarrut alkoi löytymään ja hallinta parani entisestä. Pipsallakin käytin näitä kuolaimia ja käyttäisin edelleen, jos sillä voisi mennä ilman lappuja.















Käytin tässä välissä myös happy mouth ravikuolainta Pipsalla, mutta sen vaikutus hallintaan on alkanut heikentymään, joten vaihdoin nivelkuolaimen sille.







Jatketaan Pipsan henkilökohtaiseen ongelmaan...

Sen jälkeen, kun Pipsalla vaihdettiin puolilaput kokolappuihin, niin ei sillä voinut ratsastaa enää ilman lappuja. Huomasin sen silloin, kun auto tuli vastaan ja Pipsa kääntyi 180 astetta toiseen suuntaan. Vaihdoin ajosuitset sille ja se alkoi keskittymään olelliseen. 

Tänään oli aika testata siis nivelkuolainta, joka toimi hyvin. Sen takia vaihdoin toiset suitset ja puolilaput niihin. Pipsa näki pitkästä aikaa lenkillä maisemia, jotka aiheutti ongelmia. Ei meinattu enää postilaatikoiden ohi mennä saatika rumpun yli, kun oja menee molemmin puolin. Tämän lisäksi se keskittyi katselemaan kaikkea sekä tekemään sivupomppuja. Mielummin ratsastan Pipsalla kokolapuilla.

Kunhan saan Pipsan kanssa kuolain asiat sekä lappuhommat selväksi niin alkaa yhteistyö sujumaan entistä paremmin. 


Käytän Nipsulla ja Vipillä ihan perussuitsia, joihin laitoin myös lisäturpahihnan. Sen takia, että ne ei pääse laittamaan kuolainta tietyllä tavalla, jolloin hallintakin vähenee. Sama kyseinen ihminen antoi tämänkin "vinkin", joka sanoi gag-kuolaimista.  Pipsalla käytän sen omia ajosuitsia, sekä lisäturpahihnaa ja lappuja. Nipsulle sain tänään vaihtokaupan kautta suitset meksikolaisella turpahihnalla. Alan käyttämään niitä todennäköisesti jatkossa. 

En tykkää ratsastaa enää normaaleilla ohjilla. Hankalaa pidätellä ja jarrutella hevosta, joka painaa ohjille. Sen takia ostin monteohjat pikalukoilla, helpotti paljon pidättelyä ja hevonen ei pääse repimään niin helposti ohjia käsistä. 

Olen ajatellut erilaisia apuohjia yms. Esimerkiksi ruoho-ohjaa meinasin kokeilla ja saatan kokeillakin joskus vielä. Itselläni on ruoho-ohjat ja gramaanit kotona, mutta gramaanit ei ole käynyt vielä mielessä. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti